Gisteren, op 28 mei 2019, heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (hierna: WAB). De Tweede Kamer had al eerder ingestemd met dit wetsvoorstel. Nu ook de Eerste Kamer haar akkoord heeft gegeven is duidelijk wat de precieze inhoud van de WAB zal zijn. We geven een kort overzicht van de belangrijkste maatregelen.
Wet Arbeidsmarkt in Balans
Kort gezegd zal flexibele arbeid in verhouding duurder worden. Reden hiervoor is het tegengaan van de toename in flexibele arbeid. Anderzijds zullen vaste dienstverbanden minder snel vast worden doordat de termijn voor het aanbieden van een contract voor onbepaalde tijd wordt verruimd.
Belangrijkste maatregelen
- Wijzigingen met betrekking tot de transitievergoeding: Enerzijds wordt het recht van de werknemer verruimd. Zij bouwt vanaf de eerste dag van het dienstverband een transitievergoeding op. Anderzijds wordt de opbouw van de transitievergoeding juist ingeperkt. Iedere werknemer heeft na inwerkingtreding van de WAB recht op een vergoeding van 1/3e maandsalaris per dienstjaar. Onder het huidige recht heeft de werknemer die langer dan 10 jaar in dienst is bij de werkgever vanaf dat moment recht op een vergoeding van 1/2e maandsalaris per dienstjaar. Dit onderscheid zal komen te vervallen.
- Minder snel een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd: De periode waarin werkgevers maximaal drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd mogen aanbieden, ook wel bekend als de ‘ketenregeling’, zal worden verlengd van twee naar drie jaar.
- Onderscheid in hoogte WW-premie: De hoogte van de WW-premie zal afhankelijk worden gesteld van de vraag of de werknemer een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd heeft. De premie ligt lager bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Hiermee wordt beoogd de werkgever te prikkelen een werknemer eerder in vaste dienst te nemen.
- Verruiming rechten van de payroller: Payrollers en werknemers binnen een onderneming dienen gelijk te worden gesteld op het gebied van arbeidsvoorwaarden.
- Verruiming rechten van de oproepkracht: Werkgevers zullen oproepkrachten na één jaar een voorstel dienen te doen voor een dienstverband met een vast aantal uren. Dit aanbod dient te worden gebaseerd op de gemiddelde arbeidsomvang van het jaar voorafgaand aan het aanbod. Ook zullen oproepkrachten minimaal vier dagen van te voren dienen te worden opgeroepen.
- Cumulatiegrond: Aan het wettelijke stelsel van ontslaggronden zal de zogenoemde ‘cumulatiegrond’ worden toegevoegd. Dit zal werkgevers de mogelijkheid geven een ontslag van de werknemer te baseren op meerdere wettelijke ontslaggronden tegen betaling van een hogere vergoeding.
Zoals gezegd is dit slechts een korte weergave van de belangrijkste wijzigingen. Van een aantal van de regelingen kan bij cao worden afgeweken. Het grootste deel van de maatregelen zal op 1 januari 2020 inwerking treden.
Aanvullende wetgeving
Tijdens het wetgevingsproces van de WAB heeft het kabinet aangegeven dat dit slechts een onderdeel is van een grotere hervorming van het arbeidsrecht. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft aangegeven dat aanvullende wetgeving kan worden verwacht, met name op het gebied van (schijn)zelfstandigen en de verplichtingen van de werkgever in het kader van arbeidsongeschiktheid.
Mocht u vragen hebben over de Wet Arbeidsmarkt in Balans of informatie wensen over de wijze waarop uw onderneming op de nieuwe maatregelen kan inspelen? Neem dan contact op met één van de advocaten van ons Team Arbeidsrecht.
Neem contact op