Een fotograaf heeft recht op een schadevergoeding als er een inbreuk wordt gemaakt op zijn auteursrechten. Wanneer hij deze schadevergoeding vordert, stuit hij echter vrijwel altijd op weerstand van degene die de foto zonder toestemming heeft gebruikt. De inbreukmaker voert veelal het verweer dat er geen opzet in het spel is, waardoor hem geen verwijt kan worden gemaakt. Is dit echter wel een gegrond verweer? Volgens de rechter niet.
Gerechtshof Amsterdam: ondernemer heeft een onderzoeksplicht
Op 17 juli 2012 oordeelde het Hof Amsterdam dat de Auteurswet geen opzet of kwader trouw vereist voor inbreuk. Een (professioneel) ondernemer heeft bovendien een onderzoeksplicht naar de auteursrechtelijke bescherming van een foto en naar de maker van de foto, alvorens de foto openbaar te maken. Als aan deze onderzoeksplicht niet wordt voldaan, heeft de ondernemer bewust het risico van auteursrechtinbreuk genomen en aldus verwijtbaar gehandeld.
Inmiddels vaste rechtspraak
In navolging van dit arrest hebben meerdere kantonrechters aansluiting gezocht bij de uitspraak van het Hof. Zo ook de kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland op 31 oktober 2018. De gedaagde partij in deze zaak wierp het verweer op dat haar geen verwijt kon worden gemaakt, nu de foto op meerdere websites stond in dezelfde hoedanigheid en zonder bronvermelding. Dit verweer werd door de kantonrechter niet gevolgd:
‘Ook het onbewust schenden van auteursrechten komt voor rekening en risico van de inbreukmaker. [gedaagde] had onderzoek behoren te doen naar de herkomst van de door hem op internet gevonden afbeeldingen en vervolgens toestemming moeten verkrijgen van de rechthebbende voor het gebruik van de foto’s. Dit heeft hij nagelaten.’
Het oordeel van de kantonrechter was dan ook dat de gedaagde partij inbreuk heeft gemaakt op de auteurs- en persoonlijkheidsrechten van de fotograaf. Zodoende heeft hij verwijtbaar gehandeld op grond waarvan hij de fotograaf een schadevergoeding verschuldigd is.
Deze uitspraak lijkt een reeks van gelijkgestemde uitspraken op gang te hebben gezet. In verscheidene uitspraken tussen december 2018 en april 2019 wordt steevast door kantonrechters geoordeeld dat ook het onbewust schenden van auteursrechten voor rekening en risico van de inbreukmaker komt.
De betekenis van deze rechtspraak voor de ondernemer
Het is aldus van groot belang om als ondernemer onderzoek te verrichten naar de auteursrechtelijke bescherming van een foto en naar de maker van de foto, alvorens deze foto openbaar te maken. Bij een auteursrechtelijk beschermde foto moet in beginsel toestemming worden gevraagd aan de maker. Doet een ondernemer dit niet, dan is er sprake van verwijtbaar handelen en kan de fotograaf zich beroepen op deze ‘vaste’ rechtspraak.
Vragen voor onze advocaten auteursrecht?
Meer weten? Of wilt u vrijblijvend overleggen met onze advocaten gespecialiseerd in auteursrecht? Neem dan contact met ons op.
Neem contact op