Een werknemer kan zijn arbeidsovereenkomst door opzegging beëindigen. Hierdoor zal het dienstverband met inachtneming van de opzegtermijn eindigen. In de regel zal de werknemer hierna geen aanspraak kunnen maken op een werkloosheidsuitkering. Het is immers de keuze van de werknemer geweest om het dienstverband te beëindigen. In sommige gevallen heeft een opzegging door een werknemer dan ook vergaande gevolgen. Dit was ook het geval in een recente uitspraak van de Rechtbank Overijssel. In deze zaak oordeelde de rechter dat een werknemer in beginsel aan zijn opzegging kan worden gehouden. Slechts in bijzondere omstandigheden kan dit anders zijn. In dit geval was de werknemer ten tijde van de opzegging overspannen, maar deze omstandigheid maakt – aldus de rechter – niet dat de werknemer terug kan komen op haar opzegging.
Casus
De werknemer was sinds 1 januari 2017 werkzaam bij de werkgever op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Vanaf 28 juni 2018 is de werknemer afwezig geweest in verband met zwangerschapsverlof en vakantie. Op de eerste werkdag na haar vakantie heeft werknemer haar arbeidsovereenkomst opgezegd. Naar aanleiding daarvan hebben collega’s meermaals aan haar gevraagd of ze zeker was van haar besluit. Daarop heeft de werknemer aangegeven dat zij achter haar besluit tot beëindiging van het dienstverband stond.
Twee weken na de opzegging van het dienstverband heeft de werknemer zich ziekgemeld. De bedrijfsarts heeft geoordeeld dat werknemer lijdt aan een beginnende vorm van overspannenheid. Drie weken na de opzegging van haar dienstverband blijkt de werknemer van gedachten veranderd. Zij heeft bij de werkgever aangegeven dat zij haar baan graag zou willen behouden, in elk geval tot 1 mei 2019. De werkgever heeft aangegeven dat zij de werknemer aan haar eerdere opzegging zal houden en het dienstverband derhalve op 1 januari 2019 zal eindigen. In reactie hierop heeft de werknemer zich op het standpunt gesteld dat de werkgever haar niet aan haar opzegging kan houden, omdat zij op het moment van opzegging niet in staat was om haar wil te bepalen. Dit zou zijn veroorzaakt door de beginnende overspannenheid en een lange periode van slaapgebrek. De werkgever gaat hier niet in mee. Om die reden heeft de werknemer de kantonrechter verzocht haar opzegging te vernietigen.
Oordeel kantonrechter
Naar het oordeel van de kantonrechter staat vast dat de werknemer haar dienstverband definitief heeft willen beëindigen. Dit blijkt onder meer uit de correspondentie tussen de werkgever en de werknemer. Daaruit volgt dat uitgebreid is gesproken over de beëindiging, de laatste werkdag van de werknemer en het overdragen van de werkzaamheden. Daarnaast hebben ook de collega’s van de werknemer uitgebreid met haar gesproken over de gevolgen van haar opzegging. Ook in deze gesprekken heeft de werknemer steeds aangegeven dat zij haar dienstverband wenste te beëindigen. Dat de werknemer drie weken later van gedachte veranderd is, maakt niet dat zij niet aan haar opzegging kan worden gehouden.
Hoewel de bedrijfsarts geoordeeld heeft dat sprake is van een beginnende vorm van overspannenheid, ziet de kantonrechter geen redenen om aan te nemen dat dit de wil van werknemer heeft beïnvloed ten tijde van de opzegging. Er is immers geen reden om aan te nemen dat de werknemer de controle over haar wil is verloren. Ook het feit dat een periode van drie weken is verstreken tussen de opzegging en het moment dat werknemer op haar opzegging is teruggekomen, is in dat kader van belang. Derhalve ziet de kantonrechter geen reden om de opzegging van de werknemer te vernietigen. Het dienstverband zal dan ook eindigen conform de opzegging van de werknemer.
Conclusie
Uit deze uitspraak blijkt dat een werknemer in beginsel aan zijn opzegging kan worden gehouden. Dat een werknemer in een opwelling handelde of zich pas achteraf realiseert dat het einde van het dienstverband vergaande gevolgen heeft, doet hieraan in de regel niet af. Slechts in bijzondere gevallen zal een werkgever de werknemer niet aan de opzegging kunnen houden. Naar het oordeel van de kantonrechter is het enkele feit dat werknemer overspannen is in ieder geval niet voldoende om de opzegging te vernietigen.
Vragen?
Heeft u vragen of wenst u meer informatie over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst? Neem dan gerust contact op met de advocaten van ons team Arbeidsrecht.
Neem contact op