Bredere interpretatie van mededingingsregels voor duurzaamheidssamenwerking: milieuwinst of hellend vlak? In de themaeditie duurzaamheid van het Tijdschrift voor Staatssteun (TvS) is een uitgebreid artikel opgenomen van kantoorgenoten Maurice Essers en Annika Graf. In het artikel geven zij een beschouwing van de recent gepubliceerde Concept Leidraad Duurzaamheidsafspraken van de ACM en bespreken zij de praktische consequenties van de voorgestelde bredere benadering van de mededingingsregels door de ACM. Hierover schreven wij eerder al in deze Nederlandstalige en deze Engelstalige blog.
De vernieuwing in de voorgestelde aanpak van de ACM zit vooral in de benadering van het begrip ‘een billijk aandeel voor de gebruiker’ bij de toepassing van de vrijstelling van het kartelverbod in artikel 6 lid 3 Mededingingswet en in de wijze waarop duurzaamheidsclaims door ondernemingen moeten worden onderbouwd. Waar voorheen gold dat sprake moest zijn van daadwerkelijk voordeel voor de gebruiker, wordt deze voorwaarde in het geval van duurzaamheidsinitiatieven die betrekking hebben op het reduceren van milieuschade door de ACM breed uitgelegd als “voordelen voor de samenleving”. In dit artikel wordt nader toegelicht op welke wijze een duurzaamheidsclaim kan worden onderbouwd om risico’s zo goed mogelijk af te dekken.
Vragen?
Clairfort treedt regelmatig op als mededingingsadviseur van samenwerkende partijen bij duurzaamheidsinitiatieven en voert hierin regelmatig overleg met de ACM. Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog? Overweegt uw onderneming zelf een samenwerking of initiatief op te starten met als doel het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen? Neem dan contact op met één van onze specialisten van de sectie Aanbesteding & Mededinging.
Neem contact op