De Groene Hub

Clairfort - helder en krachtig in duurzaamheid

Afval & Milieu

Agrifood

Vastgoed & Energietransitie

Circulaire economie

Mobiliteit

Natuur & Milieu

De Groene Hub

Toenemend vrachtvervoer zorgt met name tijdens de spits voor steeds meer overlast, en uitstoot van CO2 en fijnstof. Stadsregio Arnhem Nijmegen besloot hieraan wat te doen.

Europese prijsvraag
Stadsregio Arnhem Nijmegen stelde € 500.000 beschikbaar om regionaal gebonden vrachtverkeer tijdens de spits met 10-20% terug te dringen. Door middel van het organiseren van een Europese prijsvraag daagde zij marktpartijen uit om met innovatieve oplossingen te komen en om bundeling van vervoersbewegingen te realiseren.

Clairfort – Helder en krachtig in duurzaamheid
Clairfort heeft de Stadsregio begeleid bij het organiseren van deze Europese prijsvraag. Dit is een procedure waarop de Aanbestedingswet van toepassing is. Clairfort zag erop toe dat de prijsvraag voldeed aan de aanbestedings-rechtelijke regels. Daarnaast droeg Clairfort zorg voor de aanbestedingsdocumenten, begeleidde de gesprekken met de respectievelijke deelnemers en stelde de overeenkomsten op met de prijswinnaars. Hierbij hield Clairfort steeds de projectdoelstellingen voor ogen: het bundelen van goederenstromen, vrachtauto’s minder kilometers te laten rijden en het gebruik van meer schone en duurzame voertuigen.

Minder vrachtverkeer door innovatieve projecten
De prijzenpot van € 500.000 is verdeeld onder vijf prijswinnaars met sterk uiteenlopende projecten. Zo werd een ontvangst- en verzendmagazijn aan de rand van de stad gerealiseerd waar goederenstromen naar en van winkeliers in de binnenstad worden gebundeld. Ook kwam een samenwerkingsproject tot stand waarbij leerlingen- en zorgvervoer gecombineerd wordt met de bezorging van medicijnen en land- en tuibouwproducten. Daarnaast werd er medegefinancierd ten behoeve van een nieuwe loskade aangelegd aan de IJssel bij Doesburg, zodat meer transport over water kan plaatsvinden waardoor het vrachtverkeer door vrachtauto’s van en naar het ‘achterland’ wordt teruggedrongen.

Wij zijn u graag van dienst

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Clairfort Advocaten en Mediators

Zusterplein 22
3703 CB Zeist
030 – 307 54 65
info@clairfort.nl
Keizersgracht 206 I
1016 DX Amsterdam
020 – 225 85 80
info@clairfort.nl

Duurzaamheidsblogs