CO2-reductie busvervoer

Clairfort - helder en krachtig in duurzaamheid

Afval & Milieu

Agrifood

Vastgoed & Energietransitie

Circulaire economie

Mobiliteit

Natuur & Milieu

CO²-reductie busvervoer

In het openbaar vervoer wordt al enkele jaren veel aandacht besteed aan verduurzaming. Zo werd eind 2017 bij een Europese aanbesteding voor het openbaar busvervoer in de provincies Groningen en Drenthe vol ingezet op CO2 reductie.

Verduurzaming via aanbesteding
Het doel van de aanbesteding was om een zo goed mogelijke, duurzaam opererende, uitvoerings- en ontwikkelpartner te contracteren tegen een goede prijs. De aanbesteding moest er onder andere toe leiden dat een duurzaam product wordt gerealiseerd, zuiver gebruik wordt gemaakt van elektrische voertuigen en biobrandstoffen, en maatschappelijk verantwoord wordt ondernomen. De inschrijvers op de aanbesteding werden bovendien uitgedaagd om verdergaande verduurzaming aan te bieden voor de streeklijnen en Qliners.

Clairfort – Helder en krachtig in duurzaamheid
Clairfort heeft één van de inschrijvers begeleid, die inschreef onder andere met elektrische en waterstofbussen, onder andere door een check van de teksten van de inschrijving op het onderdeel duurzaamheid. Deze inschrijver behaalde op dit onderdeel de hoogste score.

Elektrische voertuigen en biobrandstoffen
De aanbesteding heeft inmiddels tot gunning geleid en sinds de zomer van 2018 worden via een concessieverlening hoge verduurzamings-ambities gerealiseerd. Direct bij aanvang van de concessie zijn de stadslijnen elektrisch en geworden en stapsgewijs worden ook de Qlink lijnen elektrisch. Vanaf 2025 zullen in principe geen voertuigen met verbrandingsmotoren op fossiele energie meer instromen. Het doel is om vanaf 2030 geen voertuigen meer te gebruiken die schadelijke stoffen uitstoten (zero emissie).

Wij zijn u graag van dienst

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Clairfort Advocaten en Mediators

Zusterplein 22
3703 CB Zeist
030 – 307 54 65
info@clairfort.nl
Keizersgracht 206 I
1016 DX Amsterdam
020 – 225 85 80
info@clairfort.nl

Duurzaamheidsblogs